نقش جلبک دریایی در کشاورزی
جلبک دریاییاستفاده از جلبک ها به عنوان کود به قرن نوزده بر می گردد; که برای اولین بار بوسیله ساحل
Read more.
آموزش کاشت، داشت و برداشت خیار گلخانه ای
نحوه کاشت خیار در گلخانه : پس از انتخاب بذر باید فکر نحوه کشت باشیم به طور کلی در مقابل
Read more.
کتابخانه کاربردی آموزش کشاورزی PDF
در این بخش مجموعه ای بی نظیر از فایلهای آموزش کشاورزی در فرمت PDF جهت دانلود و مطالعه قرار داده
Read more.
کاشت، داشت و برداشت فیسالیس
مقدمه فیسالیس از گیاهان بومی مناطق معتدل گرم و نیمه گرمسیری در جهان می باشد. فیسالیس گیاهی علفی است که
Read more.
کاشت بلوبری
بوته های بلوبری زمانی که در یک خاک اسیدی با زهکشی خوب کاشته می‌شوند به خوبی رشد کرده و یک
Read more.
آموزش کاشت، داشت و برداشت خربزه
کاشت خربزه به دو صورت آبی و دیم کشت می‌شود. در کشت آبی به دو روش کشت قدیمی و کشت
Read more.
کاشت، داشت و برداشت اسفناج
کشت و کار اسفناج یک کار آسان می باشد و شما  می توانید با صرف انرژی و هزینه کمتر از
Read more.
آموزش کاشت گوجه فرنگی گلخانه ای
کشت گوجه فرنگی در گلخانه تاریخچه پرورش گوجه فرنگی گوجه فرنگی گیاهی علفی از خانواده بادمجانیان می باشد که در
Read more.
آموزش کاشت، داشت و برداشت فلفل
کاشت فلفل در صورت رعایت یک سری نکته ها بسیار ساده و باردهی آن حتی در شرایط گلدانی و سایه-روشن
Read more.
بذر ذرت
آموزش کاشت، داشت و برداشت ذرت
آموزش کاشت ذرت اینتاه سازگاری زیادی با شرایط مختلف آب و هوایی و خاک دارد. از دانه آن می توان
Read more.
مطالب آموزشی
آموزش

بخش کشاورزی به‌ دلیل تأمین غذای میلیاردها نفر انسان ساکن بر روی کره زمین دارای نقش انکارناپذیر در توسعه اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و تمامی جوامع بشری و کشورهای مختلف جهان می‌باشد. اهمیت آموزش کشاورزی از آن جهت است که اصولاً بخش کشاورزی باید به‌عنوان بخش مولد محسوب شود و به تمامی کارگزاران این بخش و تولیدکنندگان آن به‌عنوان توانمندی‌های بالقوه در عرصه امنیت غذائی نگریسته شود و در جهت رشد و شکوفائی این توانمندی‌ها و تبدیل آن به قابلیت‌های بالفعل تلاش شود.

یکی از مهمترین راه‌کارها در این زمینه آموزش تلاشگران در عرصه کشاورزی به‌خصوص تولیدکنندگان و بهره‌برداران این بخش می‌باشد که شامل کشاورزان، جوانان روستائی، زنان روستائی و سرمایه‌گذاران و تولیدکننده بخش کشاورزی می‌باشد و این امر در کشور از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که اولاً در کشور ما تأمین‌کننده شغل و معیشت برای بیش از ۵ میلیون خانوار روستائی در سطح کشور است و هم آنکه با توجه به جمعیت رو به فزونی جمعیت و تأمین غذائی آنها باید فعالان در بخش کشاورزی از یافته‌های نوین این بخش آگاه شده و آن را به‌کار گیرند و اولین حرکت در جهت تحقق این امر ترویج است که باید جدی گرفته شود و در قالب‌های مختلف اجرا شود.

در این میان این نوشتار سعی دارد مروری اجمالی بر مهمترین روش‌های آموزش در بخش کشاورزی داشته باشد. به این ترتیب بستری مناسب برای آشنائی کلی برای کسانی که در این زمینه فعالیت دارند و یا در آینده در این بخش مشغول خواهند شد فراهم شود.

● ویژگی‌های آموزش

اصولاً آموزش عبارت است هرگونه تجربه‌ای که منتهی به تغییر در افراد شود و دامنه این تغییرات هم از گستردگی خاصی برخوردار می‌باشد که با توجه به اهداف آن ممکن است از افزایش آگاهی شروع شده و به پذیرش روش جدید و اجراء آن منتهی شود. ویژگی دیگر آموزش به‌ خصوص در مورد کشاورزان، فرآیندی ارتباطی است و از آنجا که در کشاورزی باید یک روش خاص و یا یک ایده جدید به‌صورت عملی به کشاورز آموزش داده شود، بنابراین رعایت الگوی ارتباطی در ترویج مفید از اولویت برخوردار است و طی این الگو باید منبع پیام و ترویج دهنده کاملاً مشخص باشد.

کانال ارتباطی که همان روش آموزش می‌باشد، کاملاً مشخص باشد که آیا با استفاده از روش‌های علمی صورت گیرد و یا روش‌های سنتی و تمامی این روش‌ها هم باید با توجه به مخاطب و چگونگی تولید در بخش کشاورزی، سطح سواد، میزان معلومات، تجربیات اندوخته شده و توان مالی صورت گیرد.

پیامی که برای کشاورز و یا کشاورزان و به‌طور کلی افرادی که مخاطب ما در ترویج کشاورزی محسوب می‌شود، در نظر گرفته شده است، همان محتوای آموزش می‌باشد که باید متناسب با نیازها باشد که در این رابطه مهم‌ترین مورد به نیازهای افرادی برمی‌گردد که در آن دوره خاص حضور یافته‌اند که بدون شک برگزاری هر دوره بدون در نظر گرفتن نیازهای فراگیران هیچ ثمری نداشته و فقط اتلاف سرمایه را به دنبال دارد؛ بنابراین در این زمینه باید سعی شود محتوای آموزش حتماً براساس نیازهای مخاطبان تهیه شده و آموزش داده شود.

مخاطبان آموزش

در نهایت آن که گیرندگان آموزش یا مخاطبان کشاورزی زییترویجیاچه کسانی هستند که در اینجا هم باید گفت آموزش مربوط به کشاورزی است و مخاطبان هم باید کشاورزان باشند، اما از این نکته اساسی نباید غفلت کنیم که کشاورزی دارای زیربخش‌های مختلف می‌باشد که مهم‌ترین این زیربخش‌ها دام، طیور، شیلات و آبزیان، زنبور عسل، زراعت، باغبانی، آب، خاک، صنایع روستائی و ماشین‌های کشاورزی می‌باشند و هرکدام از این زیربخش‌ها خود از شاخه‌های مختلف تشکیل می‌شود که فعالان هرکدام از این بخش‌ها هم دارای نیازمندی، ویژگی‌ها، توانمندی‌ها، قابلیت‌ها، نارسائی‌ها، مشکلات و چالش‌های خاص خود هستند که باید در اجراء دوره‌های آموزش، به‌خصوص به‌کارگیری روش‌های آموزش به آنها توجه شود.

فروشگاه بذر بازار

سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی