کاشت، داشت و برداشت اسفناج

کشت و کار اسفناج یک کار آسان می باشد و شما  می توانید با صرف انرژی و هزینه کمتر از سایر سبزیجات به پرورش این سبزی بپردازید.

پرورش اسفناج

طول دوره رشد این سبزی بسیار کم می‌باشد و از ۶ هفته الی ۱۰ هفته بسته به شرایط آب و هوایی متغیر می باشد. در ضمن اسفناج یک سبزی است که به آب و هوای سرد نیاز دارد.

از این دو  عبارت می توان این برداشت را داشت که  اگر تصمیم داریم که سبزی یا گیاه دیگری را بکاریم و آن را نشا کرده ایم قبل از این که نشا های ما آماده می شوند و همچنین شرایط محیطی مناسب و فراهم شده و خطر سرما های دیررس بهاره رفع شود می‌توان در ابتدا کشت و کار اسفناج انجام داده و آن را برداشت کرده و سپس محصول اصلی را کشت دهیم.

و اگر کمی خلاقیت به خرج دهید می توانید با بسته بندی های اصولی و شیک و در عین حال ارزان قیمت محصولات خود را به فروشگاه ها بدون واسطه و به صورت مستقیم عرضه کنید.

بسته بندی اسفناج
بسته بندی اسفناج
بسته بندی اسفناج

خوب دیگه بیش از این وقت شما را با مقدمه نگیرم و مستقیم بریم سر اصل مطلب که کشت و کار و پرورش سبزی اسفناج به چه صورت است:

نیازهای آب و هوایی

  بررسی این که نیازهای آب و هوایی سبزی اسفناج به چه صورت است و همچنین منطقه ای که ما میخواهیم پرورش را در آنجا انجام دهیم تعیین کننده زمان کشت می باشد.

اسفناج یک سبزی فصل سرد می باشد به این معنی که می‌توانند در مقابل سرما مقاومت داشته باشد حتی  ۴ الی ۶ درجه زیر صفر را هم می توانند تحمل کنند. بسته به شرایط آب و هوایی ۶ الی ۱۰ هفته طول میکشد که محصول ما قابل برداشت شود.

انتخاب رقم

۱-بسته به نیاز بازار ، زودرسی ،  زمان گلدهی ، نوع منطقه و آب و هوا ، مقاومت به آفات و…  باید از ارقام متفاوت و سازگار استفاده کرد.

۲-بذرهای اسفناج به دو صورت  صاف و خاردارمی باشد، که برای کشت های تجاری توصیه می شود که از بذور بذر صاف استفاده شود.

بذور اسفناج

۳-از نظر به برگ اسفناج دو نوع است که یک نوع آن  برگ صاف است که بیشتر برای بازار کشت می شود و نوع دوم برگ چروکیده می باشد که بیشتر برای فرآوری استفاده می شود.

۴-برخی ارقام وجود دارند که بسیار سریع به گل می روند و گیاه به جای تمرکز بر روی تولید برگ متمرکز بر تولید بذر و گل می‌کند و عملاً باعث می‌شود که گیاه به درد مصرف نخورد.در اصطلاح علمی به این فرآیند زود گل دهی بولتینگ گفته می شود. پس بهتر است که ما از ارقامی برای کشت استفاده کنیم که دربرابر بولتینگ مقاومت داشته باشد.

همه چیز در مورد کاشت اسفناج

۱-اسفناج در محدوده وسیعی از خاک ها قابل رشد است اما اگر هدف ما زودرسی اسفناج می باشد خاکهای شنی سبک بهترین گزینه می توانند باشند.

۲-در هنگام شخم زدن زمین توجه شود که تا ۲۰ سانتی متری زمین خاک کاملا خرد و پودر شده باشد در این حال چون ریشه های اسفناج به صورت سطحی می باشند می‌توانند به صورت راحت در این ۲۰ سانتیمتر گسترش پیدا کرده و مواد غذایی مورد نیاز خود را جذب کنند و نهایتاً باعث می‌شود که گیاه سریع تر و بیشتر رشد کند.

۳-اگر خاک مزرعه دچار کمبود عنصر بور باشد لازم است که برای رفع این کمبود از ۱۱ کیلوگرم در هکتار براکس استفاده میشود و نحوه استفاده آن به صورت دستپاش بوده و قبل از کاشت بذر و بعد از شخم می باشد.

۴-توصیه کودی خاصی نمی توان برای اسفناج داشت چون می توانند در محدوده وسیعی از خاک ها رشد کنند به همین دلیل کود لازم هم بسته به نوع خاک متفاوت خواهد بود.

۵-اسفناج بیشتر از خاک های اسیدی آسیب می بیند و چون خاک های ایران هم  اکثراً آهکی و قلیایی هستند  جای نگرانی از نظر ph نداریم ضمناً ph ایده آل برای کشت و پرورش گیاه اسفناج ۶ و ۷ می باشد.

۶-اگر خاک زمین شما از نظر مواد آلی فقیر میباشد شدید توصیه می‌کنیم که حتماً از کودهای دامی پوسیده استفاده کرده و خاک خود را از نظر مواد آلی غنی سازید. برای این منظور موارد زیر را در نظر داشته باشید:

الف) اگر در منطقه گرم سیری دست به کشت و کار اسفناج زده‌اید از ۲۰ الی ۳۰ تن کود دامی پوسیده برای زمین خود استفاده کنید و همچنین اگر در یک منطقه سرد این کار را انجام می‌دهید توصیه می‌شود که ۱۰ الی ۱۵ تن کود دامی پوسیده برای هر هکتار حدود ۳۰ روز قبل از کشت به خاک داده شود.

ب)از پوسیده بودن کودهای دامی اطمینان حاصل کنید چون هم باعث کاهش درصد نیتروژن خاک به صورت تدریجی تا یک مدت خواهد شد و همچنین به علت داشتن یک سری قارچ ها نهایتاً سبب پوسیدگی ریشه گیاه و کاهش عملکرد خواهد شد.

۷-مقدار بذر مصرفی بسیار متغیر است و بسته به فاصله کاشت شما متفاوت خواهد بود ولی به طور متوسط ۲۰ کیلوگرم در هکتار و با عمق ۱.۲ الی ۲ سانتیمتر و گیاهان با فاصله ۱۰ سانتی متر کشت اصولی آن می باشد.

۸-در حذف علفهای هرز دقت بسیار زیادی داشته باشید چون سبزی اسفناج در رقابت با علفهای هرز بسیار ضعیف بوده و معمولاً مغلوب می شود.

۹-به علت سطحی بودن ریشه های اسفناج و همچنین  پهن بودن برگ های آن تامین آب آن بسیار ضروری می باشد بدین منظور بعد از کاشت بذر و بلافاصله اولین آبیاری را برای سبز شدن بذور انجام می دهیم و اگر خاک مزرعه حالت شنی و سبک داشته باشد چون زمین زود خشک خواهد شد چهار روز بعد از آبیاری اول ،آبیاری دوم را خواهیم داشت البته توجه شود آبیاری های بیش از حد نهایتا به کاهش عملکرد منجر خواهد شد.

بیماری ها

ویروس موزائیک اسفناج

ویروس موزاییک اسفناج

پژمردگی فوزاریومی

پژمردگی فوزاریومی اسفناج
پژمردگی فوزاریومی اسفناج

سفیدک درونی

سفیدک دروغین یا درونی اسفناج
سفیدک دروغین یا درونی اسفناج

گیاهچه میری

گیاهچه میری

اگر با بیماریهای گفته شده آشنایی کامل را ندارید به زودی در یک پست دیگر به بررسی بیماری هایی که نام برده شد و همچنین سایر بیماری‌ها خواهیم پرداخت و راه مبارزه با آنها نیز گفته خواهد شد.

نکات تکمیلی

۱-جدا از اینکه اسفناج در برابر سرما مقاومت دارد برای رشد مناسب و بهتر سرما لازم است بدین صورت که اگر دوران رشد و نمو و بزرگ شدن اسفناج با روزهای بلند بهار مصادف شود و همچنین به این روز بلند هوای گرم اضافه شود گیاه رشد رویشی خود را کنار گذاشته،ساقه گل دهنده تولید کرده و تمام انرژی خود را صرف تولید بذر خواهد کرد.پس می‌توان نتیجه گرفت که در مناطقی که هوای گرم غالب است به خصوص اواخر بهار و سه ماه تابستان کشت و پرورش اسفناج عملکرد بسیار پایینی  خواهد داشت.همچنین بذرهایی وجود دارند که در برابر این عارضه از خود مقاومت نشان می دهند.

بولتینگ

۲-برگهای سبز اسفناج سرشار از ویتامین A ، ویتامین c و آهن و کلسیم می باشند اما متاسفانه کلسیم آن به فرم  اگزالات کلسیم است که برای بدن قابل جذب نیست و در داخل کلیه ها تبدیل به سنگ کلیه میشود به همین خاطر مصرف خام آن است توصیه نمیشود وحتماً پخته شود.

۳-اسفناج نیز همانند برخی سبزیجات مثل کاهو ، کلم چینی ،چغندر برگی ،کرفس و غیره مشکل تجمع نیترات را دارند که عارضه تجمع نیترات در گیاهان و همچنین راهکار حل این موضوع در یک پست دیگر به صورت کامل گفته خواهد شد.

۴-اسفناج گیاهی است که می تواند در برابر شرایط شوری خاک مقاومت داشته باشد.

۵-در مناطق گرمسیری مثلاً استان خوزستان کشت اسفناج را در پاییز و در مناطق سرد مثل ارومیه کشت اسفناج در بهار می باشد و همچنین برای جوانه زنی دمای ۲۰ و کمتر از ۲۰ تا ۵ الی ۱۰ درجه لازم است و در شرایط کمبود اکسیژن و دمای ۳۰ درجه و بالاتر از ۳۰ توقف جوانه زنی را خواهیم داشت.

۶-برداشت اسفناج نباید بعد از بارندگی یا شبنم و فردای آبیاری باشد چون به علت ترد بودن شدید و شکنندگی آن کیفیت برگها کاهش پیدا خواهد کرد.

۷-استفاده از کود نیتروژن یا ازت اگر به صورت اصولی و متعادل باشد و سبب تردی بیشتر برگ ها خواهد شد.

۸-اگر شته در مزرعه اسفناج مشاهده می شود حتماً به مبارزه با شته ها اقدام کنید چون شته ها خود ناقل بیماری های ویروسی بوده و می‌تواند در گسترش بیماری‌های ویروسی نقش بزرگی داشته باشند.

تا این جا همه نکاتی که مربوط به کشت و پرورش گیاه اسفناج بود به شما گفته شد امیدواریم که متن کامل و مفیدی برای شما باشد و باز اگر احساس کردید که ابهامی، سوالی یا اصلا نظری ، پیشنهادی ، انتقادی دارید میتوانید در بخش نظرات همین صفحه با ما در میان بگذارید و ما حتما به سوالات شما پاسخ خواهیم داد شما را به خداوند بزرگ میسپاریم ،خدا نگهدار…

خلاصه

اسفناج گیاهی است یک ساله که پس از سبز شدن تولید برگ های طوقه ای می کند. اندازه ساقه و برگ عموما میتواند بین ۸ تا ۱۰ سانتی متر باشد. ریشه آن عمیق است و تا عمق ۱۴۰ سانتی متری هم نفوذ می کند.

سرشار از ویتامین A – C – آهن و کلسیم است.

این گیاه در خاک های شور به خوبی کشت می شود.

در نواحی سرد و خنک بهتر رشد می کند.

بعضی از انواع اسفناج در دمای -۷ درجه سانتی گراد نیز رشد می کند!

در مجاورت تابش آفتاب و دمای متوسط هم نتیجه خوبی می دهد.

روش کاشت و برداشت:

اسفناج در کلیه زمین ها قابل کشت است. مناسب ترین PH برای آن بین ۶ تا ۷ است. اسفناج در تمام طول سال قابلیت کشت را دارد.

طول دوره کاشت آن بسیار کم است. از ۶ هفته تا ۱۰ هفته بسته به شرایط آب و هوایی.

به علت سطحی بودن ریشه های اسفناج تامین آب آن بسیار ضروری است. برای این منظور بلافاصله بعد از کاشت بذر در عمق ۰٫۵ تا ۱ سانتی متری سطح خاک اولین آبیاری را انجام می دهیم. ۴ روز بعد از آبیاری اول، آبیاری دوم انجام می شود.

توجه داشته باشید آبیاری بیش از حد موجب کاهش عملکرد گیاه می شود.

زمان برداشت اسفناج کوتاه است. زیرا از یک طرف رشد برگ های اسفناج باید کامل شده باشد و از طرف دیگر برداشت اسفناج قبل از شروع گلدهی آن باشد.

زمانی که اسفناج گل بدهد تلخ مزه شده و دیگر به عنوان سبزی فاقد ارزش غذایی است.

وزن هزار دانه ۱۱.۷ گرم

فصل کاشت: بهار – پاییز
دمای کاشت: ۱۸ الی ۲۲ درجه سانتی گراد

بذر اسفناج را در بسته بندی خانگی ازاین لینک خرید کنید

لینک سایت انجمن بذر ایران

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *